[Author Prev][Author Next][Thread Prev][Thread Next][Author Index][Thread Index]

Re: bang/bang steering after PS pump replacement

On Sat, 17 Jan 1998, Myke456 wrote:

> I'd appreciate it if anyone can lead me in a direction...
> Replaced PS pump with ZF rebuild, as per Bentley and listmember procedures.
> Just took the car out (87 5kcstq) and have the following:
> 1) wierd loud vibration when driving on anything but the smoothest surface,
> can only hear it while rolling, sounds like its coming from the resevoir area
> or in steering column, or lower. Hard to describe sound, imagine a 1 inch
> metal pipe with a 1/2 inch metal rod inside it, with each vibration or bump
> the rod bounces against the sides.
> 2) clunk when turning, at about about 1/2 turn of the steering wheel and then
> again on return-both directions. The vibration from this clunk is transferred
> thru the steering wheel.
> 3) on straight road car pulls to the left
> None of the above present before replacement. Prior pump working OK just
> leaking. The replacement went without incident, including:
> 1) primed pump with Pento by rotating pulley and filling center port until
> pump filled and fluid exiting rear port. Front port also filled.
> 2) after attaching hoses, filled resevoir, then with engine running, lifted
> front wheels off ground, turned steering lock to lock a few times.
> 3) resevoir not allowed to empty
> 4) after the problems above surfaced, I repeated the "lock to lock" (wheels of
> ground), with engine off and then with it running.
> Probably unrelated, but strange that it should surface now:
> 1) heater blower doesn't come on (fuse OK)
> 2) engine "temp" warning triangle comes on for a few seconds intermittantly,
> with temp guage reading a little higher than usual (and local temps cooler
> than usual-20 degrees F). Coolant level OK.
> Thanks in advance.
>   ([____]=====OOOO=====[____])   87 5kcsTQ, 213k miles
>  []]]]]]]][Mike Aiello][[[[[[[]     original owner
> ___\}}}/________________\}}}/_______myke456@aol.com
>        Dutchess County, NY
Last summer, I replaced the rack in my 87 5kt. Did it mainly by the book.
Some of your problems are difficult for me to comprehend- but as for
clunks and weird electricals, two points to check:
There is, as I recall, a large bundle of wiring on the passenger side of
the engine compartment adjacent to the rack. Was this crimped or
As for the clunking, how is the fit of the steering column-rack coupling.
Mine clunked when turning until I noticed that it was not fully seated
(DANGEROUS!). Also look at your tie rod mountings.
1987 5kcst 175k