[200q20v] pop goes the dipstick

Brett Dikeman brett at brettd.dsl.speakeasy.net
Mon Jun 4 23:49:39 EDT 2001

Alrighty.  I managed to get the IC out(dumb thing...you have to remote the
two nuts that hold the crosspipe, get the bolts below the sheet metal
forks they attach to, in order to move the whole assembly around, trust
me, if you ever do this, you'll know what I mean.)  Gave it a quick swish
inside, got a little oil out(not much.)  Cleaned up everything around that
o-ring, lubed it with a little silicone grease, reassembled everything.

I managed to break the rubber trimpiece on the front of the car -again-,
dammit.  The stuff is brittle!  Got everything back together, and we shall
see(11:30 is not the time to fire up the compressor, unless I want to
get lynched by the rest of the household :-)

I'm hoping that at worst, the seal leaks the same, in which case, the car
is perfectly driveable.  I'm hoping and praying that the cleaning got
everything fixed up okey-dokey and it's sealed perfectly...I really don't
need to take the whole thing apart AGAIN to replace the o-ring, and the
drive home would be much more fun with no leaks :-).  Audi
could have easily solved the whole problem simply by making the connection
ever so slightly tighter, or ditching what has to be the worst designed
connection/seal I've ever seen in my life.

Here's hoping things improved, or aren't screwed up enough to cause a
leak big enough to make the car undriveable...


 On Mon, 4 Jun 2001,
Brett Dikeman wrote:

> So, I did an accidental repeat performance of Brandon's Missing Dipstick.
> While pressure testing the intake system for leaks(1 cup rubbermaid
> container, drilled and with a compressor fitting), the dipstick popped up
> about 2 feet at 1.1 bar indicated on the computer...kind of amusing.
> After chasing down a leak up at the ISV, and one at the michellin-man
> hose(both due to slightly loose clamps), I heard what I dreaded...a
> "pssssss!" coming from the bottom driver's side of the intercooler.
> Great.
> So I've got the grille off, top hex bolt off, all hose clamps loose or
> off, and I can't get the damn thing to budge. I remember you have to get
> the driver's side out somehow, and that the passenger side is sort of
> hooked in.
> Looks like the only way will be to loosen the metal pipe that carries
> charge air to the IC.  I don't, however, remember doing this the last time
> I took my IC out, and I don't remember it being this much of a PITA :-)
> Help?  If it gets too late, I'm going to let Shine Racing play with it,
> but I have no idea if they'll have the time or be able to track down a
> @#$! o-ring to replace the one in there that's probably shot.
> Thanks!
> Brett
> _______________________________________________
> 200q20v mailing list
> 200q20v at audifans.com
> http://www.audifans.com/mailman/listinfo/200q20v

More information about the 200q20v mailing list