[200q20v] steering wheel "pulses" at low speeds

Gary Martin motogo1 at home.com
Thu Nov 8 16:09:34 EST 2001

This is a multi-part message in MIME format.
I saved this from the S4 list. Is Mooo'ing close enough to groaning?   HTH

----- Original Message -----
From: "Peter Schulz" <peschulz at cisco.com>
To: "200q20v" <200q20v at audifans.com>
Cc: <quattro at audifans.com>
Sent: Thursday, November 08, 2001 1:17 PM
Subject: [200q20v] steering wheel "pulses" at low speeds

> Got a Q for the brain trust...
> 1991 200 20v TQW wagon #1 sometimes has little power steering assist at
> speeds (I can sometimes hear groaning) and requires lots of strength.
> At low speeds, I can feel "pulsing" in the steering while driving...NOT
> braking.
> It almost feels as if the pump belt is slipping, but revving the engine
> does not increase the assist, and a check of the belt shows that it is
> The reservoir has plenty of Pentosin 11, the High Pressure hose from the
> pump to the rack was replaced by the previous owner, accumulator was
> replaced a year ago, and the pump shows no signs of leaking.
> ideas?
> TIA!
> -Peter
> Peter Schulz
> 1990 CQ
> 1991 200 20v TQW indigo mica
> 1991 200 20v TQW titanium grey
> Chelmsford, MA USA
> peschulz at cisco.com
> _______________________________________________
> 200q20v mailing list
> 200q20v at audifans.com
> http://www.audifans.com/mailman/listinfo/200q20v
To: pantg at otenet.gr, RS2list at egroups.com, quattro at audifans.com,
    s-car-list at yahoogroups.com
From: qshipq at aol.com
Mailing-List: list s-car-list at yahoogroups.com; contact s-car-list-owner at yahoogroups.com
Delivered-To: mailing list s-car-list at yahoogroups.com
Precedence: bulk
Date: Thu, 1 Mar 2001 11:58:17 EST
Subject: Re: [s-cars] Mooo noise from steering

The leak is probably your problem Pantelis.  The symptoms you describe sounds
like you might have blown or weeping the Hipressure hose to the rack.  You
need to peel back the protective foam from the outside of the hose, and you
will find fluid underneath.  If you don't have the correct pressure at the
rack, the cow sounds are what you hear.  Also, warn out or dirty fluid gets
trapped in the screens of some of the banjo bolts, which also prevents
correct pressure from getting to the rack itself (these are located on the
pump and the bomb, not the rack itself).  Also ck to make sure that your
bellows on the rack are intact, and, if you find no external fluid leaks, the
seals in the rack are most likely bad....  To ck this, a small hole into the
bottom of the bellows should identify the culprit.


Scott Justusson
In a message dated 3/1/01 10:48:58 AM Central Standard Time, pantg at otenet.gr

> Fellow listers,
>  Today I have noticed that when switching the car on and turn the steering
>  wheel left or right a mooo-ing noise with some high resonance transmited to
>  the steering wheel.
>  When the engine is warmed up the noise and resonance disappear.
>  Pentosin level is OK.
>  There is some pentosin leaking (topping up a bit of pentosin about once
>  every two months) but no majot leaking problem.
>  Car is a 1995 model year RS2
>  Thanks for your suggestions.
>  Take care
>  Pantelis

To unsubscribe, email: s-car-list-unsubscribe at egroups.com

Your use of Yahoo! Groups is subject to http://docs.yahoo.com/info/terms/


More information about the 200q20v mailing list