[200q20v] New 200Q 20V owner / defrost questions

TM t44tq at mindspring.com
Fri Nov 30 14:45:33 EST 2001

It sounds like you have a few problems to address:

The misting of the windows with the defroster on sounds like you may
a problem with the broken fresh air flap or a bad heater core. Does it
smell like antifreeze when the defrost is on?

If it does not clear, it is also possible that your A/C compressor is
not working properly, as that should clear any condensation before it

The Wetterauer chips, it seems, do not work properly because they do not
install the proper 2.5 bar pressure transducer. You need to install this
in order to get proper boost- you should talk to another tuner about
Intended Acceleration, 2Bennett or Anderson Motorsport should be able to

With regard to your ABS question, you should drive with it on, normally.
ABS is
very useful to have. Without it, last weekend, I would have probably hit
stupid cell-phone talking woman who cut across two lanes in front of a
toll plaza
without warning. Triggered ABS even with my 225/45R17 Yokohama AVS
Sports and
H&R/Bilstein suspension.


-----Original Message-----
From: 200q20v-admin at audifans.com [mailto:200q20v-admin at audifans.com] On
Behalf Of Craig Spaeth
Sent: Friday, November 30, 2001 2:18 AM
To: 200q20v at audifans.com
Subject: [200q20v] New 200Q 20V owner / defrost questions

I finally sold my 87 VW Quantum Syncro with the 10V turbo motor in it
and my wife and I picked up a 91 Alpine white with Tan 200q Turbo
w/130,000miles. I have been lurking on your helpful list but have come
up with a few questions. First off the defrost setting on the heater
seems to fog the windows and then clear them out eventually. We just got
a foot of snow and I was out playing when a car sprayed me going the
other way this caused the windows to instantly fog and took forever to
clear. Any tips or places to look for solutions? This car also came with
the Wetterauer 2.5 bar chip installed. The digital dash guage only goes
up to 1.5 and sometimes 1.6. I have managed to get it to squeak up to
1.8 but only rarely (twice in the 6 months we have owned the car). I
read the earlier comment about this chip not being very reliable. Is
there an easy way to tell if it is the boost or the guage? With the 2.5
bar chip what should the boost go up to, reading on Scott Mockry's site
leads me to believe a reading of slightly under 2.5 is OK but 1.5 seems
really low. The car appears to be plenty fast but if there is more in
there it would be nice to utilize it. Lastly I am used to older VW's and
have not owned anything with ABS. Do you usually run with the ABS on or
off in really slick conditions? It feels more natural for me to have it
off but it might just be my mistrust of being out of my control. thanks
in advance, Craig Spaeth the Gorge VW club ps - I am not subbed on the
list yet so if you could p-mail it would be helpful.

200q20v mailing list
200q20v at audifans.com http://www.audifans.com/mailman/listinfo/200q20v

More information about the 200q20v mailing list