Hard start, cold start problem, rough idle...now Idle Switch/MAF code

Bernie Benz b.benz at charter.net
Mon Jul 3 12:00:11 EDT 2006


Your MAF codes could also be real if, as I remember, you have very high oil
consumption. MAF may be contaminated beyond its ability to burn off by
excessive vapor blow by injected ahead of the MAF.


> From: "Derek Pulvino" <dbpulvino at hotmail.com>
> Date: Sun, 02 Jul 2006 13:16:33 -0700
> To: brfoster at gmail.com, b.benz at charter.net
> Cc: 200q20v at audifans.com
> Subject: Re: Hard start, cold start problem, rough idle...now Idle Switch/MAF
> code
> Ok, so I ran the fault codes yesterday and got two that seem to make sense.
> First was for the idle switch...second for the MAF sensor.
> The idle switch makes sense, but I do still wonder why it seems to only
> effect the idling upon restarting a warm car and not when the car is started
> cold...even after the cold started car has warmed up, and also why this
> problem only creeps up when the weather is warm.  I checked the open/closed
> continuity of the switch after getting the code and it's fine...maybe need
> to do the check on a warm car as that's when the problem arises.
> On the MAF, problems there do make seem cogent with the odd stumbling I've
> been getting, but I also wonder if an idle switch problem "confused" the
> system into throwing this (MAF) code.
> Ran the output tests this morning...everthing cycles just as it's supposed
> to, including the ISV.
> Any input of similar experiences from anybody?  Oh, and my car has started
> to require more cranking on cold starts now.
> Derek P

More information about the 200q20v mailing list