Lurker Falls Off The Wagon......Avant that is.

Bernie Benz b.benz at
Wed Nov 22 01:29:08 EST 2006

Welcome to the list Chad!

First order of business on any ³new³ old car IMO should be brakes. UFOs are
great for this heavy car if in good shape. If you don¹t know service history
assume none! Disassemble and clean all calipers and bleed all the fluid.
Never change rotors (they tend to wear true) and pads only when they make
scraping noises. And DFWAB! (Don¹t fix what ain¹t broke!)


> From: CLAG500 at
> Date: Wed, 22 Nov 2006 00:36:31 EST
> To: s-car-list at, 200q20v at
> Subject: Lurker Falls Off The Wagon......Avant that is.
> Hey Gents,
> Been lurking since I sold my 93 UrS4 to a fellow lister about  3 years
> ago. I had been looking at A8s and A4/A6 avants recently so one day  while
> searching "Audi Wagon" on ebay  up pops this really nice 200 20v TQA.  Then
> Tom from 
> Indy posts that he can go check it out. He said it was nice told  me where it
> had been serviced so I could call them up. Anyhoo. I won  the auction. you
> can see a couple photos of it here:
> _
> (
> Rob (The lister I sold my UrS4 to) came down and drove me all the  way to
> Indy to pick it up in his other '93 UrS4. Tom had said the car stalled  off of
> boost so we had a couple extra BPVs and a roll of vacuum hose just in  case.
> Tom also came over to meet us and brought another BPV so we had a total of  3.
> We also had a 93 S4, a 200 20v sedan (Both nicely modded) and my new to  me
> Avant. I think the old lady running the lot that day thought we were a bit
> odd. 
> Took the car for a drive and it didn't stall but felt down on power.  Ran
> good on the way home. (The cruise even works!) Brakes appear to be all new
> (UFOs are amazing!). Car is really clean and in incredible shape. Might take a
> little tinkering to get her up to full power though.
> I replaced a few crusty vacuum lines when I got home and discovered that  the
> o-ring from the crossover to the intercooler was missing and spraying oil
> everywhere.  Car runs much better now but I've never driven a 200 20v so  it's
> hard for me to tell if it's totally healthy. Seems to have a hard time
> boosting in second after shifting from full boost in first and sometimes the
> boost 
> seems to come in and out. Also it will buck slightly if I try to get full
> boost at low RPMs in 4th or 5th. Any thoughts on this? Distributor and wires
> look 
> almost new. Has Bosch F5DPOR plugs that appear healthy. Didn't find any
> leaks when pressure testing (But my tester blew out before I got a chance to
> do  a 
> lot of looking).
> Was fun to get together with a couple of Audi nuts to pick up the car.
> Thanks to Tom and Rob for your help. Feels good to be driving a 5cyl Audi
> again!!
> Chad Tobin
> _______________________________________________
> 200q20v mailing list

More information about the 200q20v mailing list