Stuck closed T-stat? quick update

Jerald S. Beer gsfent at
Sun Aug 12 22:24:38 EDT 2007

Thanks to all who replied so quickly. Consensus is a stuck T stat. I will check SJM site to see how much work is involved as a DIY or just take it to the shop.  Definitely will do a coolant flush too. 
Great responses guys, thanks!!!
91 200tqa
  ----- Original Message ----- 
  From: Jerald S. Beer 
  To: 200q20v at 
  Cc: s-car-list at 
  Sent: Sunday, August 12, 2007 8:37 PM
  Subject: Stuck closed T-stat?(x posted)

  Car just started running a little rough at idle after sitting at my mechanics for 2 weeks without him getting around to checking out some things (don't ask). Driving home, car is running very hot. I let it cool off, fill with water. Drive some more and note that the temp gauge, which usually gets to around 11 o'clock, then goes back towards 10wo'clock (opening of T stat) doesn't occur. Gauge just keeps moving to the right and is running well right of center. 
  Opening the hood after my drive, water is simply getting squeezed out past the cap on the overflow reservior. I tried it with no cap when cold to let the motor run in case there was a big air pocket, but very little water is sucked down. Oil temp is normal. High speed fan is NOT coming on, but fan runs with AC and runs on and off without AC (bad resister pack?) Driving on the highway is no help, car remains very hot. 
  I sprayed the rad with cool water and no change in temp. Oil looks/smells fine, so unlikely bad head gasket. Other than closed T stat, any other suggestions?
  91 200tqa

More information about the 200q20v mailing list