starter cranks but no ignition

Peter Schulz pcschulz at
Sun Mar 4 21:36:26 EST 2007


easy way to check the ignition switch:
    * Buy new ignition switch ( recommend oem)
    * remove knee bolster.
    * Pull ignition switch connector off installed ignition switch 
/lock cylinder.
    * connect new switch to connector
    * Use screw driver to try new switch.
If you starting problems are resolved, then its time to pull the switch.
If not, your problems are elsewhere and you just save the 4+ hours to 
R&R the installed switch


At 04:50 PM 3/4/2007 -0600, you wrote:
>Seeking news of anyone else experience this problem.
>I had a recent no start problem on my '91 100 quattro.  A Friday
>morning a week ago, it cranked fine but would not start.  I left
>it parked in the driveway and used the 200 to drive to work.
>Towed it to my mechanic on Monday night.  He was unable to get it
>to start outside his garage so pushed it into a stall.  It then
>started fine.  This has never happened in the almost 10 years I
>have been driving it.  My mechanic was unable to locate a
>problem.  Other symptoms: the horn would not work with the key in
>the on position, the gas gauge barely left the E mark when the
>tank was half full, the battery voltage on the gauge read 12 or
>more volts; where I would call normal prior to a start with the
>key in the on position.  That is all I noticed..
>My question:  I know the problem is not the starter.  But with
>232k miles on the ignition key lock, is there an electrical
>contact that may not have worked inside the key lock?  I have the
>Bentleys, so I can take a look at the wiring diagram for a link
>to an ignition control unit? or something else otherwise?  I
>admit the key lock has gotten to feel like it is wearing out.
>Could this related to the auto-check system? It has become
>problematic as of some months ago, giving me the audible and
>visual brake light out indication, although there are no bulbs
>out. The auto-check brake light out alarm used to come and go as
>I was driving, but since this no-start problem came and went
>away, the auto=check alarm has changed it's now
>comes on and beeps once immediately after the successful start
>with the light staying on but no more beeping.  I don't think it
>is related.
>I think I may need to install a new ignition key lock.  The
>auto-check alarm problem may be remedied by replacing the
>instrument cluster and maybe the auto-check control unit also.
>TIA for any BTDT.
>Gordy in St Paul
>91 100 quattro sedan, 232k miles
>91 200 20v, 118k miles, avant
>200q20v mailing list

-Peter Schulz
Chelmsford Ma, USA

1995.5 S6 Avant Emerald/Ecru
1995.5 S6 Avant Silver/Platinum

1991 200 20v Q Avant Titan Grey
1991 200 20v Q Avant Indigo Mica (for Sale)
1991 90 20v Q Red

1990 CQ silver  (sold)
1991 CQ silver  (eS2 recipient) 

More information about the 200q20v mailing list