fan relay

Bernie Benz b.benz at
Wed Aug 20 20:40:19 PDT 2008


Most of these relays without internal electronics are an easy fix, if  
the coil winding is good, check for coil continuity first. They  
differ only in the current capacity of the contact structure. Pop the  
cover off and look. Contacts can be burnished or filed to restore the  
contact suraces. The really heavy duty relays even have wider tab  
terminals, 5/16” or ⅜” and may be double, series break  
contacts.  I probably have spares for most but won’t go scrounging  
by p/n.


On Aug 20, 2008, at 3:53 PM, John S. Lagnese wrote:

> After I replaced the fuse link under the hood, the cooling fan  
> worked. With
> the brown relay in it wouldn't shut off. Did you replace the relay? I
> contacted the local VW dealer. (These are  also in 98-04 Passats,)  
> He never
> ordered one of these.
> For everyone else reading this, it's the #2 relay under the dash.  
> It is #
> 447965571A.  It reads "Relay f. climate, auxiliary fan". With the  
> relay out
> the climate and cooling fans both work. Any help on what this relay  
> does for
> the climate system? If I need to replace it, does anyone have a spare
> kicking around?
> Another seemingly related symptom was that when I put the climate  
> control on
> econ there would be a clicking from in the dash, but the fan still  
> worked.
> All of the other positions worked fine. I was never able to resolve  
> that. It
> would appear to be a related problem.
> Thanks,
> John
> ----- Original Message -----
> From: "Austin Calise" <yoda_audi at>
> To: <200q20v at>
> Sent: Tuesday, August 19, 2008 12:24 AM
> Subject: fan relay
> John, I've got two 200 20v's here both with fan relays
> in spots 2 and 3 both have 214 on the top.
> Might I suggest your after run relay has given up the ghost.
> It's the brown one in aux. relay panel behind the knee bolster.
> When I first got my 200 20v the fan would run all the time,
> turned out to be the after run relay/control unit.
> Pull it and see if the fan doesn't run if so you have found your  
> problem.
> So #3 is where the missing one should go.
> But if the still runs with car off try what suggested.
> HTH's Austin
> _______________________________________________
> 200q20v mailing list
> _______________________________________________
> 200q20v mailing list

More information about the 200q20v mailing list