'91 200 20V TQ Dies on Freeway - Now Won't Start

John Lagnese jlagnese at massed.net
Sat Dec 13 17:20:45 PST 2008

Did you use a fuel pressure gauge or just loosen the connection? My 87
16V Scirocco had a similar problem. I did loosened to check for fuel and
found pressure. It did turn out to need a fuel pump anyway.

-----Original Message-----
From: 200q20v-bounces at audifans.com [mailto:200q20v-bounces at audifans.com]
On Behalf Of Michael Palatas
Sent: Saturday, December 13, 2008 7:50 PM
To: 200q20v at audifans.com
Subject: '91 200 20V TQ Dies on Freeway - Now Won't Start

It was a dark and stormy night....  My "4 month owned", IA Stage III
chipped, '91 200 20V TQ was running fine on the freeway at 70mph
when it started to shudder a bit and lose speed.  Pressed harder on the
accelerator - no response.  Had some slight, unusual vibration you could
feel in the steering wheel - almost like the engine misfiring - as it
coasted down to a stop.  Electrical indications normal.  Wouldn't
Checked the fuel pump fuse - OK - so flatbed towed it home ($130).

Tried to restart.  Strong crank, but rough/unusual vibration as the
turned. Checked the following:

Fuel Pump Relay OK
12V at fuel pump connector
Fuel pump running during crank.
Pressure/fuel at fuel filter outlet
Distributor turns when cranked (but did find the wide tipped rotor -
replace soonest).
Good spark on high tension wire.

Hooked up VAGCOM, cranked for about 5 seconds, and had the following
readouts (and only these):

"00519 - IM Pressure Sensor (G71)
            06-00  :  Signal too high
00523 - Intake Air Temperature Sensor (G42)
           30-10  :  Open or Short to Plus / Intermittent
65535 - Internal Control Module Memory Error
00537 - Lambda (Oxygen Sensor) Regulation
            08-10  :  Control Limit Surpassed / Intermittent
00525 - Oxygen Sensor (G39)
            29-00  :  Short to ground
00513 - Engine Speed Sensor (G28)
            27-10  :  Implausible Signal / Intermittent

Readiness:  N/A"

Any ideas/suggestions?  None of the codes sound too ominous to me, but I
not a code expert.  Not sure why I would have the Oxygen Sensor faults -
just put in a new one about 2 months ago - car ran fine after that
replacement till now.

Mike in North Hollywood, CA
200q20v mailing list

More information about the 200q20v mailing list