latest on boost saga

Brandon Rogers brogers at
Fri Dec 19 10:21:52 PST 2008

You need a real boost gauge.  Stock  = useless


-----Original Message-----
From: 200q20v-bounces at [mailto:200q20v-bounces at] On
Behalf Of robert weinberg
Sent: Friday, December 19, 2008 10:25 AM
To: 200q20V mailing list
Subject: Re: latest on boost saga

picked the car up last night. they left it outside for me.

i let it warm up, then punched it, hauls ass. more linear power band than
with the IA3+ (Dan cut me a deal on the 034 chip set and 3.0 bar map
sensor). i assume because the notched map sensor helps?


with the IA3+, not much would happen until like 4k rpm, then BLAMMM!!! very
Jekyll and Hyde. remember, i posted that i thought this was a little funky
on the list before.

i tried to get around a car once from low speed, i kept waiting, and
waiting, then WHOOSH! 

the IA3+ might be a little more frisky of a tune than the 034 one though. or
maybe the linearity of the 034 is less "exciting" that the IA3+?

anywho, nothing goes without drama.

i punched it on the freeway and the bastard still wouldn't go bast 1.4 bar.
although the turbo was still doing it's thing. when i got off the freeway, i
punched once the light turned green and i was nearly thrown through the back
window. i couldn't see the boost gauge because my eyes were on the road.

Dan at 034 did say the stock gauge would be useless with the 3.0 bar map
sensor. i want him to discuss it in more detail with me.

when they tested the car, they were driving around with an aftermarket gauge
T'ed in. obviously, they don't think too highly of the stock gauge ;-)

and of course, a rear koni started thunking after i hit a pothole on the
frreeway. why i bought this flippen car is beyond me. but at this point, i
have $6,500 into the damn thing (including the $2,800 purchase price). i
can't get my money back out of it, so might as well go on that long journey
of restoring it.

see ya,

--- On Wed, 12/17/08, Mike Miller <mikemilr at> wrote:
From: Mike Miller <mikemilr at>
Subject: Re: latest on boost saga
To: centaurus3200 at, "200 20v List" <200q20v at>
Date: Wednesday, December 17, 2008, 7:59 PM

Thanks, Robby - glad it seems the problem is solved. Guess I am not sure
just which hose is the ECU MAP hose.

Put on some snow tires and come to MT and we can try it out. Believe me,
boost is *awesome" at 10- 20 deg below air temps but one does have to watch
out for the ice <g>


----- Original Message ----- From: robert weinberg
To: 200q20v at
Sent: Wednesday, December 17, 2008 8:41 PM
Subject: Re: latest on boost saga

awesome post Mike!

well, i got the call from dan at 034 at 5pm. according to them, they have
finally solved the issue. they said nearly every ground wire and terminal
was corroded. they said the ecu MAP hose was leaky too.

i decided to give ian back his ia3+ ecu and go for the $250 discount on the
034 stage I (280 HP) and 3 bar notched MAP sensor.

they said the car lit up the street repeatedly and without fail. and,
according to their tech Nate, it's hella fast (SF bay area ;-)

so, pulling the turbo was an expensive endevor (even at their buddy deal
$55/hr), but at least i know every inch of the car has been gone over by
javad and crew.

gonna pick it up tomorrow. and being it's an old T44 audi, i fully expect
the problem to recurr on the way home ;-)

see ya,

--- On Wed, 12/17/08, Mike Miller <mikemilr at> wrote:
From: Mike Miller <mikemilr at>
Subject: Re: latest on boost saga
To: centaurus3200 at, 200q20v at
Date: Wednesday, December 17, 2008, 7:21 PM

Hi Robby,

I'll take a stab at it here as I have BTDT with low
boost when I bought my 1st 200q in 1996. I had a normal reading on the WGFV
but it was bad - Ned Ritchie of IA and I spent many hours troubleshooting it
and I think mine was the 3rd one found to be bad in the US. Took over a
month to get the part from the father land.

If you pinch of that hose from the WGFV to the WG,
you will remove ALL ECU control of the WG. Have you done that yet?

You say you have a new Bypass valve correctly
installed. Have you verified the hose the entire length from the back of the
Intake Manifold to the Bypass valve? If anything is bad ( like it is crimped
at the bracket on the back of the IM) the Bypass valve will dump boost

Good to hear you have the Samco's - that should
eliminate any leaks there - which would show up on a pressure test anyways.

I don't recall what you are seeing for low boost
when you do experience it. Is it possible the car is in limp home mode (
bar) due to a bad MAF sensor? Try to borrow one if possible as they are
quite expensive.

There is a high altitude sensor - when I turn on my
key at 5000 ft elev. the boost gauge reads .9 or .8 bar. With stock ECU I
would never see over 1.7 bar and yet I would get 1.8 bar under about 3000 ft
elev. At 10k+ ft elev boost was limited to 1.6 bar as I recall. The purpose
here is to prevent over spinning the turbo in the thinner high alt. air. I
guess they figured 100k rpm was enough :-)

Basically, the WGFV is the way the ECU controls
boost - it pulses the WG and prevents it opening at lower boost and then it
allows it to open as you approach the max boost your ECU allows. If you
exceed max boost ( like with the hose pinched off or a stiffer WG spring)
the ECU will ground the fuel pump and not allow you to exceed 1.3-1.4 bar
until the ignition is cycled.

Your problem (to me) sounds like an issue with
either the hose to the bypass valve or a flaky MAF sensor. If you are
running a K&N air filter, some people have experienced the oil from the
filter coating and ruining the MAF sensor - I have never had the problem
personally. I am assuming you have checked the air filter - I did have a
rodent build a nest in my F350 airbox a few yrs ago the severly limited
boost. Little SOB chewed out the bottom of the filter and used it and sone
underhood insulation for nesting material. Went from 24 lbs boost to 14 lbs.

You may not know that you can driil out the top of
the WG in the center and tighten down the screw inside to increase spring
pressure - allows for faster spool up of the turbo - same as putting in a
stiffer WG spring only "free".

I think I saw where you said you had checked
*every* fuse in the fuse box. I think there are a couple there that will
limit boost - like that double one nearest the fender in the middle with
"moteur" or something like that labeled on it.

Just out of curiosity, what are you seeing for fuel
economy? I'm running an MTM chip ( have run stock and Hoppen stage 1) and I
see 21-22 around town and 25-28 hwy. The reason I ask is that a clogged
Cat-con can cause low mileage and low boost. A loose part in the exhaust
will occasionally allow normal performance. Just one more thing to look at

hope some of that is useful


----- Original Message ----- From: robert
To: 200q20v at
Sent: Wednesday, December 17, 2008 5:53 PM
Subject: Re: latest on boost saga

hi mike,

it's an 034 billet bypass. it was installed

i wish i knew what the stock ecu did but i bought the car with a dead
autocheck. boost, trip, etc. i chipped the car while it was still dead.

i developed the boost issues. somewhere in between, i got around to
frankensteining a another dash's electronics (that white flip down back
onto my dash which fixed the autcheck, et al.

i'm also running samco
hoses - any leaky boost and vaccuum lines were just replaced by 034.

there's definitely something screwy going on with the computer and the wgfv.
it's reading 1.4 bar like it's not even connected - but it is. 034 tried a
known working valve. no change. they measured the correct signal from the
computer to the connector.

but something is getting mixed up. and
sometimes, it works and the car is a flippen rocket.

help me learn, what
is the purpose of the whole WGFV system? to allow the computer to lower
boost at high altitude?

from my understanding, that's the only time the computer
lowers boost. it does not lower boost during detonation, correct? only pulls
out timing.


--- On Wed, 12/17/08, Mike Miller <mikemilr at>
From: Mike Miller <mikemilr at>
Re: latest on boost saga
To: 200q20v at
Date: Wednesday,
December 17, 2008, 4:39 PM

I forget - has the turbo bypass valve been
replaced and is it hooked up
correctly? It is easy to hook up backwards which
I believe can limit boost. What
kind of boost does a stock ECU make when


----- Original Message ----- From: Chris
To: 200q20v at

Sent: Wednesday, December 17, 2008 5:15 PM
Subject: Re: latest on boost

I'd hook up a test light (LED) to the wastegate frequency valve (WGFV). That
way you can watch what the computer is telling the WGFV to do. If I recall
correctly, the LED should light up solid then flash rapidly as boost builds.
If the light stops flashing or goes off, that means the signal from the
computer is not closing the WGFV and you'll have the 1.4 bar boost max. Make
the lead to the LED long enough and you can stick the LED under the
windshield wiper and watch it while driving (or run it in the window to the

Check the basics, too; grounds; wiring
condition at the multifunction temp
sensor; condition of the gear on the end
of the distributor.


On Wed, Dec 17, 2008 at
10:42 AM, robert weinberg
<centaurus3200 at>

says they GAURANTEE they've checked every flippen sensor or possibility with
the car. at least she did boost for a little bit with my computer. Dan at
034 said he can believe the ecu going bad - like the pressure transducer
- but
what would make for a flakey chip? they are open to suggestions.

mailing list
mailing list

200q20v mailing list

200q20v mailing list 

200q20v mailing list

More information about the 200q20v mailing list