200q20v Digest, Vol 55, Issue 1

michael mdearing at mhtc.net
Thu May 8 17:50:34 PDT 2008

I had this problem in the first 50k with rebuilt rotors being  
supplied by Audi.  When I started buying my own rotors, the problem  
disappeared.  I'm guessing the rebuilts did not solve the problem as  
they still had the problem.  The new ones must have been engineered  
differently.  Never had the problem since with new rotors every other  
set of pads.

On May 1, 2008, at 2:00 PM, 200q20v-request at audifans.com wrote:

> Message: 1
> Date: Wed, 30 Apr 2008 14:12:32 -0700 (PDT)
> From: db cornett <dbcornett at yahoo.com>
> Subject: UFO brake question
> To: 200q20v at audifans.com
> Message-ID: <428368.33671.qm at web30104.mail.mud.yahoo.com>
> Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
> Troops,
>        Don't get me wrong.... I like the performance of the UFO  
> brakes on my '91 2C20v.  Especially with the Porterfield R4-S pads  
> I use on the street.
>        The problem is the steering wheel shakes when the brakes are  
> applied.  Warped rotors is my guess too.  I've gone through 4 sets  
> (2 used, 1 reconditioned, 1 new OEM) of UFO rotors in the last 3  
> years.  2 years ago I replaced all the suspension bushings and  
> strut mounts with OEM.  I also replaced the rack rod ends at that  
> time.  I was using Pagid Reds then.  In an attempt to sort this out  
> I went to the R4-S pads when I installed a new set of OEM rotors  
> last year.  I bedded in the pads as per Porterfield  
> recommendations.  I've triple checked all fastener torques, made  
> sure the rotors were mounted to rust free, clean mating surfaces on  
> the hubs.  The calipers are free to slide on their mounts and the  
> caliper pistons are rust free and stroke just fine.  The front end  
> alignment was checked last month and is in spec.  I am using H&R  
> springs with Bilstein HD's.  Oh yeah, I've got 197k miles on the  
> clock... it starts quickly and pulls hard to 7000erpm (MTM chip &  
> waste gate
>  spring).  I don't baby the brakes.  I get them smoking HOT every  
> once in awhile trying to sort this out.
>        So with all that explanation.... does any one have first  
> hand experience solving this problem with the UFO's?  Other than  
> installing a BIRA system or someone elses version of the same.
>        Cradle mounts?  Strut mounts shot?  Pad material transfer?   
> Anything?  Anyone?  Bernie?
>   Cheers, Doug

More information about the 200q20v mailing list