<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Re: [200q20v] Update: &nbsp;Need advice: Koni or Bilstein</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
IMO, your problem was internal to the Bilstein insert, not external. &nbsp;Likely a disintergrated rebound bump stop plugged the valving causing the insert to go<BR>
rigid. <BR>
<BR>
<BR>
Bernie Benz<BR>
Gardnerville, NV<BR>
<BR>
'90 90Q-20V &nbsp;140K<BR>
'91 200Q-20V 140K <BR>
Ford &quot;Quatro&quot; Tractor<BR>
Other Misc. Toys <BR>
<B>From: </B>WARATAP@aol.com<BR>
<BLOCKQUOTE><B>Date: </B>Mon, 30 Jul 2001 00:35:51 EDT<BR>
<B>To: </B>200q20v@audifans.com<BR>
<B>Subject: </B>[200q20v] Update: &nbsp;Need advice: Koni or Bilstein<BR>
<BR>
</BLOCKQUOTE><BR>
<BLOCKQUOTE><FONT SIZE="2">Well, it never fails. &nbsp;You always get the advice AFTER you've made your <BR>
purchase ;-) <BR>
<BR>
Well, actually I Really needed to replace things urgently and ended up <BR>
ordering a set of Bilstein Sports from http://www.euro-car-service.com. &nbsp;They <BR>
had them in stock and I received them the next day (I'm in Michigan and <BR>
they're in Ohio). &nbsp;Tom (the owner) was very helpful and I have Chris Miller <BR>
to thank for steering me in his direction (albeit for the beefed-up Samco <BR>
Lower Intercooler hose). &nbsp;I would have bought that, too, but had already <BR>
ordered a lightly used one from DADS in CA. &nbsp;Oh, well. <BR>
<BR>
Originally, I was under the impression that both my left front and right rear <BR>
Bilstein Sports were shot (as the right rear sat about an inch lower than the <BR>
left rear). &nbsp;After I removed the left front, however, physics made me <BR>
understand that it was just the left front that was giving me such a <BR>
headache. &nbsp;Since I was just replacing the inserts and already had Bilsteins <BR>
installed and alignment was fine, I marked the camber plates and was only <BR>
able to remove the %^$# &nbsp;Bilstein retaining nut with a chain wrench <BR>
(definitely a good tool to have) and much force (aided with a chisel). &nbsp;<BR>
<BR>
Anyhow, usually it's a good idea to jack up the car a little before removing <BR>
the camber plate nuts and strut insert, but this time it was really <BR>
something. &nbsp;As I was removing the last nut...BOOM! the plate and insert shot <BR>
right up, bouncing the plate off the hood with the insert hitting it as well <BR>
(but luckily, no dent). &nbsp;The damn insert had seized in the full-upright <BR>
position! &nbsp;Actually had to disconnect the hood shocks and have someone hold <BR>
the hood as the insert was removed, almost to the point of having to remove <BR>
the hood entirely. &nbsp;Needless to say, the car settled immediately and the back <BR>
end was even again. &nbsp;I'm theorizing that dirt made its way into the piston <BR>
through the loose protective boot, causing the failure. &nbsp;I used numerous rags <BR>
to soak up all the spent hydraulic fluid from the bottom of the strut <BR>
cylinder. &nbsp;Installation was a breeze in comparison and I immediately felt a <BR>
huge difference in handling and responsiveness. &nbsp;This was late Friday night <BR>
and I finished up the right insert Saturday after a good nights rest. &nbsp;<BR>
<BR>
My advice: Regardless what you have for struts, check to make sure the <BR>
protective boots are not letting anything into the strut cylinder. &nbsp;If you <BR>
can see the insert, then dirt, grime, etc., can and will get in there. &nbsp;<BR>
Replace/reseat the boot and check it periodically. <BR>
<BR>
-Ingo <BR>
'91 200q20v with a few mods... <BR>
http://hometown.aol.com/quattringo/index.html</FONT> <BR>
</BLOCKQUOTE><BR>
</BODY>
</HTML>