[A4] ABS problem

Richard Andrews richard.j.andrews at gmail.com
Mon Jun 9 08:11:12 PDT 2008

Usually module cause the abs lights to come on while driving.
I would clean the sensors before doing anything to the module.


On Mon, Jun 9, 2008 at 7:15 AM, Peter Kirby <4pkirby at gmail.com> wrote:

> The ABS on my 2001 1.8tq is acting up.  As I am braking, once I hit
> around 20 km/h I start getting a few pulsations from the ABS.  It
> started out with just a couple of pulsations/stop but now there can be
> many more.  The ABS light does not come on (but does come on at
> startup and then goes off right away, as it should).   A friend
> claimed he had similar symptoms on his 1997 1.8 tq and it turned out
> to be broken ABS rings on the rear CV joints.  On the old 20v.org site
> they indicate that similar symptoms are seen when a wheel sensor is
> flakey or too far away from the rotor.
> However, when I hook up either my Prodiag or my local garage's VAGCOM,
> we can only maintain communication with the ABS ECU for a short period
> of time before the connection is broken.  While connected, the four
> wheels are shown as turning equally (both the Prodiag and VAGCOM give
> simultaneous wheel speed outputs).  My garage person feels that the
> ABS module is not good and that needs repair/replacement (I see there
> are a few places on the web that do this).
> Any thoughts?  Any other diagnostic tests I can do to narrow down the
> possibilities?  I am reluctant to start pulling off the half-shafts to
> find out which one(s) might be the problem.
> Thanks.
> Peter
> _______________________________________________
> A4 mailing list
> A4 at audifans.com
> http://www.audifans.com/mailman/listinfo/a4

More information about the A4 mailing list