[Biturbos4] Bum Turbo??? Help me with the Gutless Wonder!

Adam Jansen aedan1 at hotmail.com
Wed Aug 31 23:31:25 EDT 2005

Let me clarify on the smoke...

I did a leak test to make sure I didn't rip the TBB or something else by 
placing a plug over the intake on the upper Y and presurizing up to 10-15 
lbs and listening for any air leaks... nothing

After I was done with that and got everything back together I went for a 
drive and had huge white clouds coming out from the exhaust whenever I 
'stepped on it' for about 1/2  mile, then it stopped.  10 miles later not 
even the smallest hint of any smoke.

the pressure test must have pushed some oil around somewhere?

Thanks for the help!

>From: Grant <gfl1 at optonline.net>
>To: Adam at ChadtheDog.com
>CC: biturbos4 at audifans.com
>Subject: Re: [Biturbos4] Bum Turbo??? Help me with the Gutless Wonder!
>Date: Wed, 31 Aug 2005 22:26:25 -0400
>It seems to me that your first worry should be the smoke.
>Correlating it with low power of course may help you get there.
>What is the color of the smoke?
>Does it subside (even if it does, that could be the cat heating up, at 
>which point you're also destroying your cats - costly).
>Sorry nto to be much help, but that wasn;t much info.
>On Aug 31, 2005, at 8:27 PM, Adam Jansen wrote:
>>With all this talk about torque down low, it really has me wondering what 
>>up with my 00 S4...
>>I was having problems with the potentiometer in the Throttle aways sending
>>me into EPC, really wrecking havoc with my 'fun'.  SO I openned up the TB
>>(even though bentley says no) and cleaned the contact runners for the
>>throttle position sensors...
>>Well my car still doens't want to 'run' until I am up over 3KRPM - it is
>>dead in the low power band.
>>Did the adaption on the TB, gettin 12.5% and 83.9% for the two readings on
>>062 so I am within spec (although 87% is max openning reading on 
>>So it doesn't appear to be that causing my problem
>>Also did a boost leak test, no leaks that I could hear.  Interesting when 
>>started the car afterwards I had a good deal of smoke for about 1.5 miles
>>trailing behind me...
>>But still no leaks, so that shouldn't be it either...
>>How can I tell if one of my turbos has gone south and I am spooling on one
>>turbo only?
>>is this somethinng Vag-Com can monitor?
>>I really miss the head snapping grunt on the low end and want to know 
>>it went!
>>SPokane, WA
>>00 S4 59K miles
>>Biturbos4 mailing list
>>Biturbos4 at www.audifans.com

More information about the Biturbos4 mailing list