[Es2] Es2 Digest, Vol 55, Issue 1

Bernie Benz b.benz at charter.net
Tue Jul 29 13:13:21 PDT 2008

Ben, are the 996s fixed or sliding calipers, i.e. on guide pins?  
What’s the caliper overhaul history? Is the power assist hydraulic,  
ala 20Vs, or vacuum powered? Must be hydraulic as you mentioned the  
accumulator. I doubt that there is anything wrong with the MC if you  
don’t have a sinking pedal when brakes are applied, and your  
hydraulic system is clean.


On Jul 29, 2008, at 12:00 PM, es2-request at audifans.com wrote:

> Message: 1
> Date: Mon, 28 Jul 2008 13:57:57 -0600
> From: "Ben Klumper" <bklumper at mdbworld.com>
> Subject: [Es2] brake pedal feel
> To: "eS2 List" <es2 at audifans.com>
> Message-ID: <C0EECCBB59024B6EB24599D92C93F17C at MDB.local>
> Content-Type: text/plain;	charset="iso-8859-1"
> Anyone have any suggestions as to how I can increase initial 'bite'  
> and decrease pedal effort when braking? The brakes have excellent  
> stopping power but it requires quite a bit of push. The brake pedal  
> doesn't have a lot of travel and doesn't feel spongey. It's quite  
> hard in fact. Feels like not enough hydraulic assist. The pressure  
> accumulator is new from three years ago. Front brakes are 996  
> calipers w/ stock Porsche pads (Pagid?) over 323x30 rotors. Rears  
> are urS4 calipers w/stock S4 pads over 280x25 rotors. This has not  
> been a progressive problem - it's kind of always been like this,  
> even with the stock brake set up. Could it be that the MC is worn  
> out? No signs of leaks at all.
> On a side note relating to the brakes, during prolonged highway  
> cruising I get a bad intermittent hum/high frequency vibration from  
> the front left while traveling in a straight line. Only comes on  
> after about 45 minutes to an hour on the highway. Never in the  
> city. I can make it go away by touching the brakes or by turning  
> the wheel slightly left or right, but then it reappears a few  
> minutes later. Changing the wheel bearing did not solve the  
> problem. The folks on the S2forum know of this problem and it seems  
> to be quite common for those who have done the 996 upgrade. Anyone  
> here experience this? Any known solutions? Anyone know if this  
> problem is common in Porsches?
> Thanks,
> Ben

More information about the Es2 mailing list