Weird A/C behavior

Doyt W. Echelberger Doyt at
Fri Aug 16 08:16:23 EDT 2002

When I took a few hours to clean out the leaves (by opening the under-dash
hinged door behind the glove box) I found the hose to the vacuum solenoid
disconnected and dangling, and the solenoid was loose in it's plastic
support cage. I used epoxy to attach the solenoid to it's cage and to hold
the hose to the solenoid. This fix didn't change anything in the way it
worked, so I'm going to go back under with a flashlight and see if I have
any new insights while upside down, curled up like a pretzel. And I'll try
the "Econ" and letting up on the throttle trick. Be assured, you will all
hear of any success.

Let's stay with this until we get it working right.  Thankfully, the
default position does cool the cabin fairly well on my car, most of the time.

Doyt Echelberger
87 5ktq in hot and humid Ohio

At 05:09 AM 8/16/2002 -0400, Larry Leung wrote:
>Paul, Doyt,
>I have a combination of your problems. I have the ability to get cooled
>air through the dash vents,
>but after awhile it blows out the defroster and floor (though not too
>strongly). I have found two things
>restore things to the dash (basically Paul's trick, turn the CC to ECON,
>back off the throttle (raise the
>vacuum), air out the dash vents again, turn back to A/C), or raise the
>set temperature to the point the
>fan doesn't run at full speed. I BELIEVE that it's a vacuum problem,
>however I have yet to trace all the
>leaks in the car's system (i.e. I don't quite pass the dipstick test) so
>I'm not sure. Perhaps it's a leaking
>servo under the dash. The problem is it's WAY too hot to work on the car,
>especially under the dash
>under the greenhouse in the hot sun. Ugh. Anyone have any other ideas?
>LL - NY       l.leung at
> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
> > Date: Thu, 15 Aug 2002 22:38:31 -0400
> > To: "Paul R. Luevano" <paul at>
> > From: "Doyt W. Echelberger" <Doyt at>
> > Subject: Re: Weird AC Behavior
> > Cc: quattro at
> >
> > Paul, it does my heart good to read your story.  The A/C of my 87
> > 5ktq has
> > been doing that with increasing frequency for the past two years.
> > This
> > summer it has gotten to where it almost never blows out the dash
> > vents when
> > set on "Auto."
> > Check out Scott's stuff at the address below and let me know if you
> > can
> > make yours work.
> >
> >
> >

 >Doyt at>

> >  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
> > At 08:45 PM 8/15/2002 -0400, Paul wrote wrote:
> > >OK, so it has been hot .............snip...............
> > >
> > >Over the last few days, I have observed a very weird occurrence.
> > When set to
> > >"Auto" the AC will stop blowing from the dash vents.  This can
> > happen after
> > >several minutes or after just a few seconds.  It seems to blow out
> > of the
> > >defrost vents, but very weakly. Here is the weird part, if I switch
> > it to
> > >"Econ", it blows out of the dash vents with a vengeance.  I can
> > then
> > >switch back
> > >to "Auto" and it will repeat, lasting from several seconds to
> > several minutes.
> >                       paul at

More information about the quattro mailing list