John Lagnese jlagnese at
Sat Mar 1 20:17:38 PST 2008

I checked each wheel after a 74 mile ride to work. All nice and cool. Could
a bad axle have this sort of effect?

-----Original Message-----
From: quattro-bounces at
[mailto:quattro-bounces at]On Behalf Of Rick Cone
Sent: Wednesday, February 27, 2008 11:27 PM
To: quattro at
Subject: Re: Shudder?

I was actually thinking brakes too.  I had this problem with frozen caliper

----- Original Message ----
From: Doyt W. Echelberger <doyt at>
To: quattro at
Sent: Wednesday, February 27, 2008 7:00:19 AM
Subject: Re: Shudder?

You could eliminate the brakes as a cause of the shudder.....When that
shudder is happening, pull over and walk around the car, putting the palm
of your hand on each wheel.....feel the temperature the wheel.  If the
shudder is associated with brakes grabbing, you won't be able to keep your
hand on the affected wheels very long. Eventually there was smoke and the
smell of hot brakes when this condition was at its worst......but it crept
up on me.

That is how I became aware of a brake grabbing problem on my 87 5ktq a few
years ago....and it required replacing the master cylinder.

Here are some other symptoms, as seen by another quattro list member (Ron
Wainwright) back in 2002: "I was coming to a stop sign up a little hill and
when I stopped I put the car in neutral, but I didn't roll back. Car kinda
felt like it had the E-brake on so when I got home I checked it and noticed
that the rim and rotor were very hot to the touch, so the next day I took
the caliper apart thinking that the piston was frozen but it wasn't ( and
my E-brake cables have been disconnected prior) and bled the system didn't
notice any thing after that for a week then while pulling in the driveway
at night I noticed the rear driver side rotor was glowing red but I know
that the calipers are working."

At 11:41 PM 2/26/2008, you wrote:
>This is in my 91 200 TQ 20V with 126k miles. It is overdue on the 120K
>timing belt change.  I'm experiencing an odd shudder at highway speeds.
>This had been occurring after about 1/2 hr at highway speed. I thought it
>may be the transmission. This is how I found out about the transmission
>leak. I checked the gear oil level.
>Oil in tranny and still the shudder. It feels like an engine miss, but
>this doesn't happen at lower speeds and similar rpm. What else should I
>check? Could this be an inner (passenger side) cv joint?

quattro mailing list
quattro at
Watch this space for ads :)

Never miss a thing.  Make Yahoo your home page.
quattro mailing list
quattro at
Watch this space for ads :)

More information about the quattro mailing list