[V6-12v] need help with 12v starting woes please

Clive Young cyoung1661 at rogers.com
Thu Dec 14 09:24:48 EST 2006

Cam shaft position sensor will definitely cause a no start issue but I
thought it controlled spark , not fuel. You will also get a code for it if
you cranck for 30 seconds or something like that. I had the cam shaft
position sensor or " hall effect" senso as it is commonly refered to. What
is interesting bout this sensor is if it is intermittent like mine was it
may allow you to start but if it goes out the engine will still run so it
obviously shows as a no start issue. 
 I used a scope and could see the signal dropping out , so when I took it
off ( 2 10mm bolts  at the back of the left cam when facing forward ) I
could see the sensor was pretty beat up .. looks like an old tape head out
of a cassette player. 
Got a used one and it fixed it right up. 

-----Original Message-----
From: v6-12v-bounces at audifans.com [mailto:v6-12v-bounces at audifans.com] On
Behalf Of Briand Parenteau
Sent: Thursday, December 14, 2006 9:07 AM
To: v6-12v at audifans.com
Subject: [V6-12v] need help with 12v starting woes please

Hello q-listers,

It's been a while since I've come searching for answers here, guess that
means I've been solving problems okay lately.  Problems certainly have not
gone to the wayside they've just been more easily solved.  This one has got
me stumped...  Patient is a '94 100s fwd w/195,000 miles.  Timing belt,
water pump etc... done within 10k miles by a reputable shop.

Started out as Intermittent starting issues.  Got good spark, looks like no
voltage to injectors, telling them to spray at start-up.  Car was starting
with shot of starting fluid, now no start at all.  Computer codes told me
engine speed sensor, replaced that.  Then got a code for ECM malfunction,
swapped that out.  Now I'm not getting anymore codes on either ECM's, both
say all is well.  I'm going to do the crankshft position sensor too, while
I'm at it this week, easy replacement.

Would camsaft position sensor create a no start scenario?  Haven't seen that
fault code though....How difficult or easy is replacing that?  Where else
can the problem lie?  I metered out ground connections from ECM, all is well

I also have a '90 200T fwd and guess what?  Doing the same thing, but still
starts with starting fluid.  Will save this one for another day, haven't had
time to troubleshoot and get codes yet.

Thank you,

Briand Parenteau
617 328-4467 office/fax
617 460-0128 cell
V6-12v mailing list
V6-12v at audifans.com

More information about the V6-12v mailing list