[V8] Restarting when warm

Tony and Lillie tonyandlillie1 at earthlink.net
Fri Jun 2 09:59:20 EDT 2006


I second Dave's opinion. Crank sensor. The hall sensor does not affect the 
car starting or running, just starts the injector firing pattern according 
ot my literature. I've unplugged it on mine in the past to see what happens, 
and there was an ever so slight hesitation, but without looking for it, 
you'ld never notice the difference.

Tony Hoffman

----- Original Message ----- 
From: "Dustin Carter" <dustin.carter at lycos.com>
To: <v8 at audifans.com>
Sent: Thursday, June 01, 2006 9:03 PM
Subject: [V8] Restarting when warm

> So I decided to take the car for a drive tonight to see if it would stay 
> running.
> Prior to the drive I let it idle in the garage to try heat soaking the 
> sensors.  It
> worked as the car would not restart.  I let it cool a bit and then 
> squirted some
> water around the sensors to cool them off a bit.  This worked and the car 
> started
> and ran just fine for the test drive.  I got home, shut it down and let it 
> sit for
> a bit less than a minute.  It started back up.  So I left it running in an 
> attempt
> to again heat soak the sensors.  Every time I shut it down, it would 
> restart.  So
> I shut it down and let it sit for about 2.5 hours.  Now it refuses to 
> start.  The
> codes still indicate that the crank angle sensor is bad.  I'm also seeing 
> a 2342
> oxygen sensor code, but I think it's unrelated...
> Is the starting when hot, but failing to start when cool still indicative 
> of a
> bad hall sensor or should I start looking into other possibilities?  I 
> have a new
> sensor on its way, but would like to get started looking into other 
> possible
> causes as soon as possible, if necessary.
> Thanks,
> Dustin
> -----
> Sounds like it to me as well.  Having it in the "no-start position" is a
> better place for the bad one because it only needs to be cool to let you
> start the car.  If the problem occurs after only a short stop, you can 
> pour
> water just inboard of the driver's side distributor cap to cool it off to
> get it started again.
> Ed
>> -----Original Message-----
>> From: v8-bounces at audifans.com
>> [mailto:v8-bounces at audifans.com] On Behalf Of Dustin Carter
>> Sent: Wednesday, May 31, 2006 7:11 PM
>> To: v8 at audifans.com
>> Subject: [V8] Restarting when warm
>> Hi Guys,
>> I've got a bit of a problem.  Sunday I was headed on a trip
>> up to some wineries when all of a sudden the car up and dies.
>>  Up to this point it had been running great.  I was kind of
>> hot footing it through a nice twisty section and had just
>> backed off and resumed a more appropriate pace when the
>> problem occurred.  I had a problem with these exact symptoms
>> a while back which turned out to be the fuel pump.  So I took
>> a guess that this might be the case again.  After rolling the
>> beast off of the flatbed I decided to see if it would start.
>> Much to my surprise and thoughts of ensuing unpleasantness,
>> she started right up.  I pulled it into the garage, shut it
>> down and tried to start 'er again...started just fine.  So,
>> Monday rolls around and I decide I'd better see if a trip is
>> possible as I'll have to leave my house at 4:30am Tuesday
>> morning to take my friend back to the airport.  Started and
>> ran just fine...for a little while.
>> Observations while trying to get back to the house:
>> 1. Engine seems really warm
>> 2. Upper rad house is very hot, lower is quite cool
>> 3. Pulling codes reveals a 2111
>> I pulled the t-stat out to verify that it would open in a pot
>> of boiling water...it does.  I removed the speed and crank
>> angle sensors, cleaned them up, tested resistance (1k seen of
>> DMM) and reinstalled them.  I swapped one for the other when
>> installing them.  Now the car seems to run just fine...at
>> least in the garage (I haven't taken a road test as yet).
>> However, it refuses to restart if I shut it down and the code
>> is now registered as 2112.  I think that is exactly what I
>> wanted to see.  So I'm thinking that I have a bad sensor
>> (same sensor in 2 locations give 2 codes).  Do you guys think
>> this sounds right?
>> Thanks,
>> Dustin
>> '90 V8Q
> -- 
> _______________________________________________
> Search for businesses by name, location, or phone number.  -Lycos Yellow 
> Pages
> http://r.lycos.com/r/yp_emailfooter/http://yellowpages.lycos.com/default.asp?SRC=lycos10
> _______________________________________________
> Audifans V8 mailing list
> Send posts to: mailto:V8 at audifans.com
> Manage your list connection: http://www.audifans.com/mailman/listinfo/v8
> Have an Audi V8 question?  Check the Audifans Knowledgebase!
> http://www.audifans.com/twiki/bin/view/Audi/V8
> Have a V8 answer? ... Please help others by adding to the KB ... all 
> contributions welcome! 

More information about the V8 mailing list