[Vwdiesel] Compression Test Results :-(

Bryan K. Walton bryankwalton at machlink.com
Fri Mar 30 18:08:03 EDT 2007

Yesterday afternoon I replaced the injectors on my '84 Rabbit.  While
at it, I decided to check the compression on the engine.  I've never
checked the compression on it before (owned it for about 1 1/2 years).
I finally decided to check it, partly because I was suspecting some
problems and was tired of keeping myself purposefully in the dark. ;-)

So, I did the compression on a warm engine.  Sure enough, the results
are not very good:  255-435-400-160.  I then added about a tablespoon
of oil in cylinders 1 and 4.  With the oil added, they tested at 460
and 545, respectively.

So my question is this, is this almost definitely worn/broken rings? 
Is there any chance this kind of result could point to mal-adjusted

For what its worth, the car seems to run great.  I average about 40mpg
in town and around 45mpg on the highway.  There is almost 0 noticeable
smoke out the exhaust, unless I'm doing hard acceleration (if there is
any smoke -- I don't see it in the rear-view mirror).  I've not had
any problems starting the car in the winter -- but I do make ample use
of the block heater during cold months.  My cooling system seems to
work fine.  There seems to be no oil in the coolant (or vice-versa)
and the head gasket was replaced a little over a year ago.  But I do
burn quite a bit of oil -- about a quart every 1000 miles.

Thanks for any and all input,
Bryan Walton
Wilton, IA

More information about the Vwdiesel mailing list