[Vwdiesel] Really wierd stating problem

Stephen Kraus ub3ratl4sf00 at gmail.com
Thu Jan 3 08:28:30 PST 2008

bad battery cables?

On Jan 3, 2008 11:23 AM, Val Christian <val at mongo.mongobird.com> wrote:

> Gang,
> About 60kmiles ago, while having a warranty replacement of a
> glowplug, my 03 TDI Jetta started "starting hard".
> I've replaced glow plugs, probed current flow to each plug,
> checked/adjusted/checked/etc timing, measured starter draw,
> load tested the battery (many times), measured voltage drop to
> starter, checked shudder/egt/etc, spray patterened injectors,
> compression checked (525/530/530/530 last time), verifed
> flow in fuel filter, reblended oil (no 2 and No 1 mixes),
> use 5W40 oil (fresh), etc.  Over all the miles the problem
> has not getten better, just slightly worse.
> Randomly, the car won't start at all when it is cold, usually
> without boostering or jumping.  Yet, the load test is good.
> Group 94 battery, 650 CCA, 810 CA whatever that really means.
> Today, 4F wx, I had a smart charger on the battery overnight.
> Voltage 13.3, with charger off.  Started glow cycle, and
> cranked.  Slow crank.  Freshly charged battery.  Fresh oil.
> After 20 seconds or so (two tries) the battery would not
> crank.
> At that point the smart charger was pumping 25 A into the battery,
> so i went inside, and came out in 30 minutes.  Initiated the
> start cycle, and voila, it started just like when it was
> a new vehicle.
> So I'm now thinking that the battery is intermittently bad.
> Anyone ever have a similar experience, or heard of this kind of
> failure?
> Val
> _______________________________________________
> Vwdiesel mailing list
> Vwdiesel at vwfans.com
> http://www.audifans.com/mailman/listinfo/vwdiesel

Stephen T. Kraus Jr.
Home: (423)NONE
UB3RATL4Sf00 at gmail.com;

More information about the Vwdiesel mailing list