[Author Prev][Author Next][Thread Prev][Thread Next][Author Index][Thread Index]

Re: calling all TQC Owners.

No such pump on the TQC.

>Bob, From the description it sounds like the famous vacume pump noise. First
>time I heard it on my 4kq, I thought my rod bearings were gone for sure.
>TCQ's have this same pump too? Never noticed. If so keep your oil clean, and
>with luck, you'll never hear it on your car. The noise is caused by a
>chilled billit rod that works off an eccentric on the cam to drive the pump.
>The rod is lubricated by oil that simply splashes into and out of the pump.
>Theory has it that old oil residue in the pump prevents the rod from
>following the can eccentric as smoothly as it should. THis causes a slap
>that makes you thin bug $$$$. Christoper Ice wrote a lot about this a year
>or so ago - don't know if its in the archives or not.
>At 05:13 PM 1/30/96 -0500, you wrote:
>>Recently up at a friends house in New hampshire. He owns an 83 TQC as
>>well.  He has a strange new noise to the car that sounds like a
>>rattle/knock at times.  Usually when idling normally, you blip the
>>throttle, you hear a knock knock knock knock then once it hits 1200 rpm,
>>it goes away.  To me it sounds like the darn cam is coming loose! He took
>>it to his local dealer and they said its a common thing on the TQC and
>>not to worry about it.  ?????? Anyone heard of this? I have less miles
>>than he does, but mine does not make such a noise. Other than that, the
>>car runs GREAT and is nice and strong.  (also..the noise pretty much goes
>>away when its warm)  ??
>>Thanks all!
>Bruce Bell

Richard Funnell,
San Jose, California
'83 urQ
'87 560 SL