[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Big $$ ABS problem

Ref:  Eric's post of Tue, 05 Jan 1999 09:49:40 -0500 (attached)

You might just have a spacing problem, that's what mine was.

A little far from 1st base here, but I ran a strut from an '90 200
on my '86 5k for a month or so (all the way to Pike's Peak in July)
with cosmoline viscosity grease holding my sensor in.  I later
replaced the strut, but the only diff I noted in the sensor mount
and size was that the newer had a friction type insert, while the
older one had a nylon screw which went through a metal braket above
the sensor hole.  I think you could easily improvise something.

The struts were the same PN FWIW

----------------------------- Note follows ------------------------------
Date: Tue, 05 Jan 1999 09:49:40 -0500
From: "Eric Renneisen" <renneie@hlthsrc.com>
Subject: Re: Big $$ ABS problem

I may be too late on this one, but here goes...

Ted Harlan wrote:
> Car is a '90 CQ, #695-- pretty early build date. I need
> serious help. I have the infamous pedal BOING when coming to
> a stop with the ABS on. My inspection leads me to believe
> that the problem is the right front ABS sensor.
> The kicker here is that it seems that the wheel speed sensor
> is different than the one that shows up in everyone's book.
> The one in the book is $15 or $30. The one that I seem to
> need is $200-$300.
> The number on the sensors: AUDI 893 927 803

Yes, that's what my fiche shows that you should have on an
early '90 CQ (#6000 or earlier). Let me guess, they're trying
to give you 893 927 803 _A_, right? I'm surprised (saddened,
actually -- mine's an early car, too) that the price
difference is so huge between the early and late sensors.

> Now, if the little sensor (the one everyone's fiche says I
> need) and the big sensor work the same, I could have a big
> sleeve machined and put this thing to rest. If they work
> differently, I'm probably pretty screwed!

According to the fiche, the only difference between the
early and late cars is the sensor and a few brackets. Even
the wheel bearing housing is the same, but that doesn't make
sense to me since you say the two sensors are different
sizes. Anyway, the ABS computer didn't change so it may be
possible to substitute the newer sensor.

I'm getting some strong deja-vu on this... did I discuss
this before with someone? Just curious.

Eric Renneisen
'90 CQ 20V  -  my 'racing-iron'  ;^)
Chattanooga, TN